donderdag 14 november 2013

Verwachtingen Londen 2013

Verwachting van de werkweek

Ik weet eigenlijk niet wat ik moet verwachten van de werkweek in Londen. Ik ben nog nooit naar Engeland geweest en ik ken de bekende bezienswaardigheden alleen van foto's. Ik denk dat het heel leuk gaat worden en in het echt nog mooier is. Daarnaast ben ik ook heel benieuwd naar de musical 'The Phantom of the Opera' en natuurlijk naar het gastgezin waar ik in kom. Ik zit in een leuk groepje bij het gastgezin dus dat zou goed moeten komen. Kortom; ik heb er heel veel zin in!

De werkweek

De werkweek was echt super leuk; leuker dan verwacht. Ik vond vooral de wandeling, die we van tevoren moesten voorbereiden, heel leuk, omdat we zo zelf de stad ontdekten. Het was alleen een beetje jammer dat het niet zo mooi weer was, maar ondanks het weer hebben we toch de bekende dingen van Londen gezien. De musical was ook heel mooi om te zien. Jammer genoeg had ik niet zo'n goede plek en kon ik niet alles goed zien. Ondanks dat vond ik het wel heel mooi en een leuke ervaring. De vrouw en de zoon van het gastgezin waren heel aardig en het eten was ook lekker. We hadden het goed getroffen met ons gastgezin.

maandag 11 november 2013

Literatuurgeschiedenis 'Middeleeuwen

Een pennenproef als begin
- Wat is een pennenproef?
Als een schrijver de ganzenveer had aangescherpt, probeerde hij die op de laatste bladzijde even uit. Daarna ging hij weer verder met schrijven.
- In welke periode werd Oudnederlands gesproken?
Ca. 800 tot 1150.
-  Leg op grond van de tekstpagina Lied van Heer Halewijn uit welke eigenschappen van mondeling overgeleverde literatuur daarin naar voren komen.
Het regelmatige rijmschema en de vele herhalingen.

Hoofsheid
- Welke invloed hadden de kruistochten op de hoofse cultuur?
Tijdens kruistochten raakten vele onder de indruk van de Arabische cultuur, waar de kunst van het levensgenieten veel verder ontwikkeld was dan in Europa. Vanaf die tijd begint zich een hoofse cultuur te ontwikkelen.
- Wat was het belangrijkste principe van de hoofse omgangsvormen?

Het belangrijkste principe van de hoofsheid was de respectvolle gemanierdheid: je laat de ander in zijn waarde en plaatst deze niet voor onaangename verrassingen. Je bent wellevend, galant en beheerst je driften en impulsen.

- Lees de tekstpagina over Floris ende Blancefloer. Leg uit in hoeverre de kruistochten van belang zijn geweest voor het schrijven van deze roman.

Het mooie decor zoals de exotische tuinen en het paleis van de emir van Babylon, zijn waarschijnlijk beïnvloed door de indrukken die kruisvaarders hebben opgedaan in het Midden-Oosten.

 Ridderliteratuur
- Wat zijn de voornaamste verschillen tussen Karel- en Arthurromans?

Karelromans waren vooral gewijd aan oorlogen en grote massa-gevechten, vaak tussen christenen en moslims. Arthurromans waren meer gericht op de individuele avonturen, toernooien en  tweegevechten en de hoofse liefde.
- Welke voorbeeldfunctie hadden ridderromans voor het oorspronkelijke publiek?

De verhalen waren voor amusement, maar het hoofdzakelijke was dat ze een voorbeeldfunctie hadden voor de edelen die naar de verhalen luisterde. Zij namen een voorbeeld aan de hoofdfiguren hoe ze zich als hoofse ridders en edelvrouwen moesten gedragen.
- Leg op grond van de tekstpagina Karel ende Elegast uit welke typische eigenschappen van ridderschap daarin naar voren komen.

Elegast riskeert ontdekking om Eggerics complot te verijdelen. Dit vereist moed. Elegast zweert trouw aan leenheer Karel, ondanks de slechte behandeling. Het geloof: Karel gehoorzaamt het eigenaardige bevel van God en Elegast vertrouwt op het godsoordeel in een duel. De eerlijkheid: Elegast lijdt liever dan dat hij verraad pleegt.

Van den vos Reynaerde
- Waar blijkt in het tekstfragment dat Reinaert een doortrapte schurk is?

Gelijk in het begin, als Reinaert Tibeert bespot op zijn aarzeling en hem dan toch overhaalt om het oordeel aan te doen.
- Welke twee tegenstrijdige gevoelens maakt Reinaert bij de lezer/luisteraar los?

De bewondering voor de slimheid van de vos, maar ook de afschuw dat hij iedereen te grazen neemt.
- De prent van Fokke ende Sukke bij deze pagina verwijst naar de eerste zin van de Reinaert 'Willem die Madocke maecte'. Leg uit hoe de humor in deze grap in elkaar steekt.

In Reinaert  verwijst ‘maecte naar het werkwoord schrijven en ‘Madocke’ dus naar een tekst. In de prent van Fokke ende Sukke verwijst ‘Madocke’ naar een ingewikkeld apparaat en ‘maecte’ waarschijnlijk naar repareren.

Rederijkerij
- Welke rol speelden rederijkers bij officiële gelegenheden in de stad?

De rederijkers speelden een belangrijke rol bij feesten en plechtige gebeurtenissen. Ze hadden een groot aandeel in de organisatie en uitvoering van bijvoorbeeld processies.
- Waarom en hoe probeerden steden rederijkers aan zich te binden?

Stadsbestuurders zagen het belang in van de belangrijke rol die rederijkers konden spelen bij de propaganda voor de stad. Ze probeerden rederijkers aan zich te binden door stadsdichters aan te stellen.
- Rederijkers waren dol op wedstrijden. De kaart voor zo’n wedstrijd beschreef aan welke eisen de deelnemers moesten voldoen. Schrijf zelf een kaart voor een gedichtenwedstrijd. Geef aan:
- waar en wanneer de wedstrijd wordt gehouden;
- hoe het gedicht eruit moet zien;
- wat het onderwerp is;
- en geef aan welke prijzen te winnen zijn.


Gedichtenwedstrijd!
Beste inwoners van Weesp en omstreken,

Op vrijdag 11 oktober zal er een gedichtenwedstrijd plaatsvinden op het Grote plein voor het stadhuis in Weesp. De eisen aan het gedicht zijn: niet langer dan 1 a4-tje vol en het onderwerp van het gedicht moet herfst zijn. Wees zo creatief mogelijk! Er zal een professionele jury aanwezig zijn om de gedichten te beoordelen. De winnaar zal een geldprijs in ontvangst nemen en bovendien mogen deelnemen in de landelijke gedichtenwedstrijd. Schrijf je nu in!

Boekdrukkunst
- Waarin verschilt een blokboek van de boekdrukkunst?

Een blokboek is een boek gesneden uit het hout. In de boekdrukkunst worden boeken gedrukt op papier. Dit kost dan ook veel minder tijd dan het maken van een blokboek.
- Wat was het eerste gedrukte Nederlandstalige boek?

De Delftse Bijbel.
- Gedrukte boeken hebben vaak een titelpagina die er mooi uitziet (zie bijvoorbeeld de voorpagina van het Antwerps Liedboek op de literatuurgeschiedenispagina ‘Zingen in de Middeleeuwen’) terwijl bij handschriften de tekst meestal plompverloren begint. Wat is de functie van zo’n titelpagina en waarom hebben drukkers deze ‘uitgevonden’?

De titelpagina had als belangrijkste functie om de belangstelling van de lezers de wekken. Als een titelpagina mooi was en het publiek aansprak, werden mensen nieuwsgierig naar de inhoud.