maandag 29 oktober 2012

zondag 28 oktober 2012

Literatuurgeschiedenis

Een pennenproef als begin

1. Wat is een pennenproef?
Regels die werden overgeschreven vanuit Latijnse en Oudengelse teksten met een ganzenveer.
- In welke periode werd Oudnederlands gesproken?
ca. 800 tot 1150

2. Leg op grond van de tekstpagina Lied van Heer Halewijn uit welke eigenschappen van mondeling overgeleverde literatuur daarin naar voren komen.

- Veel woorden rijmen.
- Veel herhaling.

Rederijkerij

1. Welke rol speelden rederijkers bij officiële gelegenheden in de stad?
Ze speelden een belangrijke rol bij feesten en plechtige gebeurtenissen. Rederijkers hadden een groot aandeel in de organisatie en uitvoering van bijvoorbeeld processies.

- Waarom en hoe probeerden steden rederijkers aan zich te binden?
Stadsbesturen zagen het belang in van rederijkers, die een rol konden spelen bij de propaganda voor de eigen stad. Ze probeerden rederijkers aan zich te binden door stadsdichters aan te stellen.

2. Rederijkers waren dol op wedstrijden. De kaart voor zo’n wedstrijd beschreef aan welke eisen de deelnemers moesten voldoen. Schrijf zelf een kaart voor een gedichtenwedstrijd. Geef aan:
- waar en wanneer de wedstrijd wordt gehouden;
- hoe het gedicht eruit moet zien;
- wat het onderwerp is;
- en geef aan welke prijzen te winnen zijn.

Gedichtenwedstrijd!
Doe nu mee aan de gedichtenwedstrijd. De wedstrijd wordt in het Muiderslot gehouden op vrijdag 19 Oktober 2012. Het moet een kort gedicht zijn over de literatuurgeschiedenis. Je kunt zelf de opmaak kiezen voor het gedicht als het maar duidelijk leesbaar is. Ook is het leuk om bijvoorbeeld een bijpassend plaatje toe te voegen. De prijs voor het beste gedicht is 1000 euro! 

Boekdrukkunst

1. -  Waarin verschilt een blokboek van de boekdrukkunst?
- Wat was het eerste gedrukte Nederlandstalige boek?

Een blokboek is gesneden uit hout en het kostte veel tijd om het te maken. Bij de boekdrukkunst wordt de tekst op papier gedrukt, het kostte een stuk minder tijd om te maken. 
De Delftse bijbel was het eerste Nederlandse gedrukte boek.

2. Gedrukte boeken hebben vaak een titelpagina die er mooi uitziet (zie bijvoorbeeld de voorpagina van het Antwerps Liedboek op de literatuurgeschiedenispagina ‘Zingen in de Middeleeuwen’) terwijl bij handschriften de tekst meestal plompverloren begint. Wat is de functie van zo’n titelpagina en waarom hebben drukkers deze ‘uitgevonden’?

Belangstelling wekken en het veroorzaakt nieuwsgierigheid.